Boekenbabbel – 17 januari 2024

LEESKRING, een samenwerking tussen Ferm Leefdaal en Bib Bertem

17 januari 2024

We focussen op de Ierse schrijfster Claire Keegan.

Zij schreef o.a. deze 2 pareltjes:

  1. Foster: verschenen in het Engels in 2010, in het Nederlands vertaald als ‘Pleegkind’ in 2022 én verfilmd als ‘The Quiet Girl’ door Colm Bairéad. De film was genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘Beste internationale film’ en was onlangs nog in de bioscopen te zien.
  2. Small Things Like These: verschenen in 2021 én in het Nederlands vertaald als ‘Dit soort kleinigheden’. Het boek wordt momenteel verfilmd door de Belgische regisseur Tim Mielants (die ook ‘Wil’ van Jeroen Olyslaegers verfilmde) met bekende Ierse acteurs, o.a. Cillian Murphy (Oppenheimer), Ciaran Hinds en Emily Watson.

Het eerste boekje lezen we allemaal om te bespreken én naar de film te kijken. Het tweede boek is een extraatje voor wie dat wil. En als de film later in de bioscoop komt, kunnen we eventueel afspreken om samen te gaan kijken.

De boeken allebei lezen kan perfect, want ‘Pleegkind’ is eigenlijk meer een novelle van maar 86 pagina’s. En ‘Dit soort kleinigheden’ telt slechts 100 bladzijden. Kortom, ideale verhalen om in één keer uit te lezen!

Een novelle over een meisje dat wordt ondergebracht bij pleegouders, en zich langzaam aan realiseert waarom. Ze wordt naar een boerderij op het platteland gestuurd, maar ze weet niet waar. In het huis van deze familie vindt ze een warmte en genegenheid die ze nooit eerder heeft meegemaakt, en onder hun hoede bloeit ze langzaam op. Maar dan ontdekt ze waarom haar ouders haar hebben weggestuurd en realiseert ze zich hoe kwetsbaar deze idylle is. In een invoelende stijl geschreven. Claire Keegan (County Wicklow, 1968) is een internationaal bekende Ierse schrijver. Ze schreef een klein aantal boeken. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven. De verfilming van Pleegkind werd genomineerd voor een Oscar.

© NBD Biblion

Aangrijpende novelle over de zogenoemde ‘Magdalena-wasserijen’: de instellingen van de Ierse katholieke kerk waar ongehuwde moeders en andere ‘moeilijke’ meisjes werden ‘opgevangen’. De hoofdpersoon is een kolenhandelaar met een hard maar gelukkig leven, getrouwd, vijf dochters en zelf zoon van een ongehuwde moeder. Hijzelf werd opgevangen en had een goede jeugd, maar nu, op middelbare leeftijd, wordt hij door toeval geconfronteerd met het afschuwelijke, uitzichtloze bestaan van de meisjes die in de wasserijen worden uitgebuit, terwijl hun kinderen worden weggegeven. Hij neemt een beslissing die getuigt van grote morele moed, maar die zijn leven zal veranderen. Het is bijna niet te geloven hoe kort geleden (1985) dit verhaal zich afspeelt. Ontroerend, prachtig verteld, uitstekend vertaald. Het eind is halfopen, tegelijk mooi en angstaanjagend. De Ierse auteur (1968) wordt gezien als een meester van het korte verhaal en werd veelvuldig bekroond voor haar korte verhalen. Vertaling van ‘Small things like these’*.

© NBD Biblion

Locatie en begin uur: bibliotheek van GC Vlieg-In te Leefdaal (Vlieguit 6) om 20 uur.

Contactpersoon:  Lucia Morris, tel. 0476 966 555, lucia.morris@skynet.be

Begeleiding: Lucia Morris en Patris Vandenbossche

Inschrijving: ten laatste de zaterdag vooraf bij Lucia Morris, lucia.morris@skynet.be , 0476 966555 of in de bibliotheek (Leefdaal of Bertem) bibliotheek@bertem.be , 016 49 99 97.

Deelname: gratis. Voor een hapje en een drankje wordt ter plaatse 3 euro gevraagd.

Starten bij de Leesgroep kan het hele jaar door! Ook als je een boek nog niet (helemaal) gelezen hebt, ben je heel welkom. Onze boekenbabbels verlopen in een ontspannende sfeer, helemaal niet hoogdravend of schools!