Boekenbabbel – 11 september 2024

LEESKRING, een samenwerking tussen Ferm Leefdaal en Bib Bertem

11 september 2024

Tijdens deze babbel wordt “Een man die Ove heet” van Fredrik Backman besproken. Het boek werd in 2015 in Zweden verfilmd als “En man som heter Ove” en in 2022 werd dat in Amerika nog eens overgedaan als “A man called Otto”.

Een man die Ove heet

“De 59-jarige Ove lijkt een somber mens en controlfreak. Hij heerst over ‘zijn’ woonerf en wordt woedend als nieuwe bewoners de regels overtreden. Maar achter deze houding gaat een diepe tragedie schuil die zich stukje bij beetje ontvouwt. Met zijn tegenpool, zijn vrouw Sonja, had hij een uitgebalanceerd leven, ook (en juist na) een toekomstbepalend ongeluk. Door verschillende gebeurtenissen brokkelen zijn principes een voor een af, zodat een heel ander mens tevoorschijn komt. Deze prachtig geschreven debuutroman van de Zweedse journalist en schrijver Fredrik Backman (1981) leest als een trein, mede door de uitstekende vertaling die geheel recht doet aan de humor en het relativisme waarmee Backman zijn ontroerende verhaal vorm geeft. Hij kan de vergelijking met het succesvolle, in de verte op deze roman lijkende, ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ van Jonassson glansrijk aan. Heel veel lezers zullen genieten van dit humoristische, maar tegelijk aangrijpende boek. Vrij kleine druk.” (© Drs. Fieke Nugteren, NBD Biblion)

De verfilming

Wij kijken naar de Zweedse versie En man som heter Ove (uiteraard met Nederlandse ondertiteling). De Amerikaanse versie is bij ons in 2022 kort in de bioscopen te zien geweest, maar is hier niet op dvd uitgebracht…

Locatie en begin uur: bibliotheek van GC Vlieg-In te Leefdaal (Vlieguit 6) om 20 uur.

Contactpersoon:  Lucia Morris, tel. 0476 966 555, lucia.morris@skynet.be

Begeleiding: Lucia Morris en Patris Vandenbossche

Inschrijving: ten laatste de zaterdag vooraf bij Lucia Morris, lucia.morris@skynet.be , 0476 966555 of in de bibliotheek (Leefdaal of Bertem) bibliotheek@bertem.be , 016 49 99 97.

Deelname: gratis. Voor een hapje en een drankje wordt ter plaatse 3 euro gevraagd.

Starten bij de Leesgroep kan het hele jaar door! Ook als je een boek nog niet (helemaal) gelezen hebt, ben je heel welkom. Onze boekenbabbels verlopen in een ontspannende sfeer, helemaal niet hoogdravend of schools!